søndag 18. januar 2009

En liten hilsen fra Kambodsja.

Mye har skjedd siden sist og vi har liksom ikke helt hatt ork til aa skrive blogginnlegg, men i dag er en gylden mulighet. Etter aa ha vaaknet tidlig for aa ta malariatablettene vaare (skal tas til omtrent samme tidspunkt hver dag), saa sovnet de to andre igjen mens jeg (Line) var lys vaaken og fant ut at det var like greit aa staa opp. I dag har vi "fridag" og har ingen konkrete planer noe som faktisk er skikkelig deilig og gir en mulighet for aa sove lenge til en forandring.

Siden sist har vi vaert en tur til Mekong deltaet i Vietnam. Vi dro paa dagstur og var i grunnen fornoyd med lengden. Selve Mekongdeltaet var overraskende stort, men det flytende markedet som var der var vel heller stusselig i forhold til det vi hadde forventet. Paa turen var vi innom en plass der de laget snacks av kokosnott. Slett ikke verst. Vi fikk ogsaa se hvordan de laget den populaere popricen sin (mer populaert enn popcorn der nede), men fant jo fort ut at det de snakket om var puffet ris og det er vi jo relativt vant til fra tidligere. De varmet riskornene sammen med varm sand og VIPS - puffet ris! :)

Paa vei til Mekongdeltaet kunne guiden informere oss om litt trafikkregler og skadestatistiskk i Vietnam. De HAR faktisk trafikkregler, men den vietnamesere flest nok er flinkest til aa overholde er hjelmbruk. Der er det hyppige kontroller og dyre boeter. Men hjelmer koster penger og er ikke paabudt for barn under 14 aar, saa det er mange barn aa se uten hjelm. I tillegg er det paabudt med sertifikat, men de fleste begynner aa kjore moped foer de er gamle nok til aa ta lappen. Naar de er i 40-aarene er man jo for gammel til aa laere noe, i folge guiden, saa derfor er det mange som kjoere uten sertifikat. Det er vel som gamle hunder og nye triks.... ;) I trafikken doer 12 000 mennesker aarlig, og tallet er oekende. Men i etterkant var vi litt usikre paa om dette var i hele Vietnam eller bare i Ho Chi Minh..

Dagen etter Mekong dro vi til kysten og en plass kalt Mui Ne. Her havnet vi paa 3-stjernes beachresort noe vi var veldig fornyd med! Litt dyrt, men "det eneste som var ledig". Litt usikker paa om det faktisk stemte, men... Aarets forste bad ble unnagjort 14. januar!! Deilig, om enn litt kaldt i starten.

Naa er vi i Siem Reap i Kambodsja. Kom hit 16. januar og landet paa verdens fineste flyplass tror jeg. Den er bygget i 2006 og veldig spesiell. Her ventet 30 grader og sol! Ble hentet i tuktuk og havnet i en gate som minnet litt om en getto.. Vi var nok litt skeptiske og kunne ikke helt forstaa alle lovordene Lonely Planet hadde om Siem Reap, men etter aa ha sett litt mer kan vi i grunnen skjonne at Lonely Planet liker denne plassen. I gaar var vi paa guidet tur til Angkor Wat og andre templer. Vi dro avgaarde tidlig om morgenen og holdt ut til klokken fire paa ettermiddagen. Da maatte guiden pent innse at tre norske jenter ble utslitt etter mye traakking i temperaturer over 30 grader. Guiden vaar var en 28 aar gammel engelsklaerer som jobbet som turguide store deler av uken samtidig som han studerte paa kveldstid. Bra mann med mye kunnskap om templene, selv om engelskuttalen kanskje ikke var HELT paa plass enda!

Ved Angkor Wat kom noen unge jenter bort til guiden vaar og spurte om de kunne faa ta bilde med oss jentene. Antar at det var fordi vi er hvite, men fikk aldri noe saerlig forklaring annet enn at de var fra en annen provins!? Morsomt lell.. De fniste og lo og var forhaapentligvis fornoyd med bildet. :) Senere paa turen klarte vi aa velte mopeden til tuktuken vaar naar han proevde aa kjoere opp en hump i en skarp sving. Vi hoppet ut! Mannfolket bare lo og senere under lunsj stod sjaafoeren vaar utenfor restauranten vaar og fortalte historien videre til andre sjaafoerer mens de lo og pekte paa oss inne i restauranten. De var i tillegg litt skeptiske til om hengekoyene deres ville vaere store nok for oss.. Hehehe!! Guiden vaar var ca 155 hoy og veide 51 kg saa jeg tror nok de syntes vi var store nordmenn.

Paa restauranten spiste vi en lokal khmer rett som het Chicken Amok og ble servert i kokosnott. Veldig godt! :) Dagen foer var det indisk mat, saa vi spiser godt her. :)

Stort mer tror jeg ikke jeg har aa komme med i denne omgang. I morgen reiser vi videre til Phnom Pehn med buss for aa ta fly derfra til Bangkok. Paa den maaten faar vi ordnet opp i visumproblemene vi ville faatt ellers og slipper senere 12 timers busstur til den burmesiske grensen for aa faa nytt visum. Man faar nemlig 1 mnd naar man lander paa en internasjonal flyplass, mens vi kun hadde fatt 15 dager dersom vi hadde kommet med buss.

Haaper alle har hatt en fin helg der hjemme. :)

Line.

PS: Akkurat naa er det litt rot med bildene (mulig de detter vekk en liten stund), siden vi holder paa og fikse og trikse litt. :)

6 kommentarer:

  1. Endelig kom det et nytt innlegg:D Gleder meg til bildene kommer. Her hjemme blåser det som bare det...Kos dere videre:) klem fra anette

    SvarSlett
  2. >Naar de er i 40-aarene er man jo for gammel til aa laere noe.
    Jepp, kjenner meg igjen der. Hjernen blir en bløt svamp. Burde vel egentlig gått av med pensjon når vi ble 40, så kunne vi også reist på en slik fin tur. Med reiseleder selvsagt, ellers ville vi vel forsvunnet i jungelen :-)

    SvarSlett
  3. Hehehe.. Det var da aaltsa ikke mine ord, men guiden, bare saa det ikke oppstaar noen misforstaaelser! ;)

    SvarSlett
  4. Du har vel lagt merke til hvordan reimene på hjelmen henger og slenger langt under haken, eller blir bundet opp i en fin knute i nakken? Same same

    Kos deg masse på tur!

    Klem fra Monica (Mildeheimen)

    SvarSlett
  5. Jepp, de flagrer i vinden, men de var faktisk bedre paa aa feste hjelmen i Vietnam enn i Kambodsja! ;)

    SvarSlett
  6. Jeg traff en venninne som jeg har studert med i Hanoi. Hun fortalte at dagen før hjelmpåbudet kom hadde INGEN vietnamesere på seg hjelm, men at den dagen påbudet ble innført hadde ALLE (vel å merke de voksne) på seg hjelm. HEHE

    Jeg klagde hele tiden på hjelmene da jeg tok mopedtaxi i Vietnam, men vet du hva de svarte? Same same...

    Monica

    SvarSlett